Monday, March 26, 2012

Seminggu di Batu Pahat

assalamualaikum, minggu lepas aku berangakat pulang ke 'kampung halaman' di Batu Pahat. banyak memori kot walaupun aku kat sana cuma seminggu. rasa tak puas pun ada, rasa taknak balik Putrajaya pun ada. memang serius time otw balik tu aku nak nangis tapi apa boleh buat, aku ada perjuangan yang perlu aku lakukan.

Isnin : sampai je bus stand aku call Ejat mintak tolong dia pick up aku. aku sempat lagi lepak ngan junior yang selalu layan kepala aku tahun lepas time balek sekolah. semua nampak sehat, terbaik la untuk diorang semua. aku jumpa Eka, Kuyu, Ameng, Bazli, and ramai lagi la. after 3 jam lepak aku ajak Ejat gerak Tongkang Pechah, aku nak jumpa kawan kat sana tapi diorang takde pulak. oke sangat terkilan sebab tak dapat jumpa Aimi, Fali, Kulit, Totok, Tadir and ramai lagi la. lepas tu Ejat bawak aku jumpa kawan yang jaga aku baik punye kat SMKDO, Ajib la orangnya. memang rindu betul kat Ajib, haha. maken tough badan dia. main gym ni. malam Ejat bawak aku lepak Etika Emas, restoran yang selalu aku beli nasi ayam murah. kat situ jumpe Meman, Emul, Jemil and Sapik Saleh. aku lepak situ sampai pukul 1 pagi, tunggu Acai balek keje

Selasa : Aku ajak Piki, Acai, Ejat, Aty, Fikaa and Isma temankan aku pergi uma AR. sebab semalam hari jadik dy so nak bagi present la jugak, agak sesat la aku time nak amek Fikaa kat uma dy. naseb baik muka bukan pecah rumah punye orang, hahaha. agak jauh jugak la uma AR. lepak sana hampir dua jam, aku taknak balek punya pasal so diorang pun taknak balek, then gerak BPMall makan tomyam. 1st time makan pakai chpstick, muka aku da la chinese look, haha. then jenjalan kejap pastu sebab rambut aku malas nak potong so Aty puji aku macam 'Gu Jun Pyo'. so sampai aku balik rumah la aku nyanyi lagu 'Paradise' ost BOF tu. haha

Rabu : hahaha, hari amek result. aku tau aku dapat sikit A so aku ngan Piki bangun lebih lewat daripada biasa, haha. sampai sampai betul jangkaan aku, so jangan tanya la aku dapat berapa oke? haha. then lepak bandar kejap. jumpa Aty, Sab, Mira, Aini and lagi dua orang kawan diorang. time otw balek aku mintak Piki drop aku kat BSN nak beli nombor pin. tersermpak pulak dengan Fikaa and Ajiq Jemi. diorang madah nak tanya aku dapat berapa je. memang aku tak bagitau la. haha, malam lepak ngan Meman kat Serambi Kayangan. oke la dapat minum and makan free sebab mak Piki tokey xD

Khamis : jumpa Fared kat Serambi Kayangan. mak Piki tanya aku nak makan ape, aku ingat pagi lagi so aku order la nasi lemak rupanya da tengah hari. minum milo ais jela. hehe, then Cikgu Norbiha cakap nak belanja makan so aku pun ape lagi. bergegas la ke bandar, yela orang nak payong sape tak suka. otw ke sana Fared dengan sukacitanya melanggar lampu merah and kat situ jugak kitorang kena saman ngan tok anjang. hahaha, memang terbaek la kan. sampai kat bandar Cikgu Biha belanja KFC la, memang masyuk. then terserempak lak ngan Sab, Fikaa, and Firdaus. Sab cakap dy kena saman ngan JPJ pulak. haha, memang sehidup semati la kan? malam pulak aku lepak bandar pekena roti canai ngan Acai, Piki, Fared, Ejat sampai pukul 3 pagi. semua badan da lentok so balek tido la xD

Jumaat : aku bangun pagi rini, masa untuk balek Putrajaya. memang rindu la sebab takdapat jumpe ke semua member terutamanya gay aku si Capik Misrom aka Mushroom

apepepun aku bersyukur walaupun aku da pindah tapi diorang tetap ingat kat aku. seminggu yang sangat best di Batu Pahat. banyak kenangan walaupun sekejap. love you la Batu Pahat, muah <3

Tuesday, March 13, 2012

10 ciri wanita idaman aku


sekarang jam menunjukkan pukul 3 pagi waktu tempatan, aku tersangat la bosan sampai aku terasa sangat bersalah sebab tidur siang tadi. aku nak tidur malam, malam sejuk tapi aku tak boleh nak tidur. oke, disebabkan aku tak boleh tidur so aku nak share sikit la kat blog ni. 10 ciri-ciri wanita/gadis idaman aku yang aku suka untuk jadikan bini/awek/cikaro. all girls kat luar sana please take a note oke? hahaha

1. Bertudung - ni memang surely akan ku cari tapi kalau couple tak bertudung pun takpe sebab dia bukan hak aku lagi. bila da kawen memang dia wajib pakai tudung

2. Hormat - ini sangat penting, hormat family aku especially adik lelaki kesayangan aku dan hormat kawan-kawan baik aku.

3. Sporting - maksod aku kat sini bukan sporting ngan aku je tapi dengan semua yang aku kenal. contoh kalau aku lepak ngan member aku pun dia still boleh bergaul, takde la duduk diam and buat muka masam, pahit, kelat dia tuh.

4. Matang - matang ada banyak makna, kat sini matang bagi aku ialah bila dia pemikiran macam orang dewasa. contoh tidak terlalu memikirkan diri dia, dia tau aku ada masalah and cuba selesaikannya dengan tenangkan aku. lastly, dia tidak berkepit ngan aku 24jam.

5. Tak kuat menangis - menangis tu sinonim ngan perempuan tapi kalau sikit-sikit dia menangis, aku pun naik muak. tak perlu menangis kalau perlukan perhatian. menangis bila perlu, jangan bazirkan air mata untuk benda yang tak guna

6. Pandai memasak - abah aku tu jenis yang cerewet, so semua sifat dia jatuh kat aku. aku taknak la makan nasi bungkus je hari-hari, aku suka makan air tangan isteri aku sama juga ngan aku suka makan air tangan mak aku

7. Sedap mata memandang - tak kesah la cantek ke tak, kalau cantek tapi perangai macam 6 jahanam baik takyah. biarlah yang sedang-sedang je

8. Berpendidikan - aku takde la nak bakal bini aku tu ada master or phD (kalau ada pun alhamdulillah). cukup la boleh tegor aku kalau aku silap mengetuai keluarga and cukup la boleh ajarkan anak pasal math sebab aku memang bodoh math

9. Jujur - jujur pasal sifat dia, jujur pasal keluarga dia, jujur pasal situasi dia, jujur pasal masa silam dia, jujur la tentang apa-apa pun. jangan sesekali menipu aku

10. Beragama - ini la paling penting dalam hidup, sial macam mana pun aku but still aku bersyukur dilahirkan sebagai seorang islam. aku nak bakal bini aku pun berfikiran macam aku

kita masih muda lagi, jauh lagi nak pikir pasal ni semua. biasa la kalau orang muda bercinta, mesti ada putus. jarang la kita dengar orang kapel lama sampai ke jinjang pelamin. ada memang ada tapi jarang. lumrah kita jadik remaja. so takya sentap sangat, rilex sudah la. assalamualaikum :)

Sunday, March 11, 2012

Abah

assalamualaikum,

rasanya aku da lama tak update blog ni. maybe aku busy preparing for the exam sampai lupa tentang benda yang aku suka nak buat. yah, mempersembahkan karya untuk tatapan umum adalah salah satu hobi aku. tak kira la dalam bidang menulis blog, membuat lagu, menulis lirik or menyatakan melalui mulut. hari ni aku terasa nak update blog aku sebab aku rasa aku perlukan tempat untuk meluahkan perasaan. disebabkan tiada awek untuk aku mengadu so aku nak update blog ni (promote myself).

aku ada pergaduhan besar ngan abah hari jumaat yang lalu. yah, maybe kat FB or Twitter aku macam happy-go-lucky, tapi aku rasa sedih giler la. da 3 hari abah tak tegor aku. sebab masalah ni takperlu la aku nyatakan. aku just sedih bila abah cakap aku ni bukan anak dia, dia cuma ada 2 orang anak lelaki. aku tak kesah nak maki or what tapi aku terkilan sangat. besar sangat ke salah aku kat mata dia? aku tengok pun abah da tak macam dulu, bila nak tengok bola dia selalu ajak aku lebih2 lagi kalau LIVERPOOL vs MANCHESTER UNITED. kitorang siap batting lagi sape menang.

Euro 2012 bakal tiba, dulu time euro or world cup abah mesti kejutkan aku teman dia tengok bola walaupun dia tau esoknya aku sekolah. kitorang tak pernah miss live match walaupun sekali. maybe tahun ni akan berubah la sikit. abah berubah lepas dia keluar dari hospital, abah banyak cakap benda tak masuk akal like, 'abah da nak pergi', 'abah amanahkan kau jaga mama ngan adik2', 'kau da besar, kau takperlukan abah lagi' and so on la.

sejak bila abah jadik lemah macam ni? dulu abah orang yang kuat, berusaha untuk sembuh walaupun sakit teruk. ni bukan 1st time abah masuk hospital. sejak kecik lagi, hospital bagai rumah kedua aku. bila bergaduh ngan abah macam ni aku rasa sedih giler. kitorang pernah bergaduh tapi takde la sampai 3hari tak menegur. walaupun aku ego giler, tapi jauh dari sudut hati aku, aku nak abah tegor aku. mungkin cara aku salah tapi aku nak perhatian kot. entah la, aku taktau.

tak mengapalah, lepas ni pun aku akan keluar dari rumah ni jugak, aku just nak sangat abah mengakui aku sebagai anak dia, anak lelaki dia. mama nasihatkan aku supaya tak amek endah pasal semua yang abah cakap. aku taknak amek endah tapi aku terasa.



untuk abah :')

Monday, February 27, 2012

9 beza lelaki teruna dengan lelaki tidak teruna

Mungkin ada wanita yang berhajat untuk mempersuamikan lelaki yang masih “dara”/ “teruna” (tak ramai dah) walaupun kebanyakan wanita lebih suka memilih yg berpengalaman, ini panduan untuk anda mengenali samaada seseorang lelaki itu masih teruna atau tidak..

1. lelaki teruna suka mengintai-intai (curi pandang) perempuan cantik pada wajah berbanding lelaki tak ada teruna gemar melihat tubuh wanita


2. lelaki teruna segera mengalihkan pandangan apabila ditentang wanita cantik manakala lelaki tak teruna mengekalkan pandangan

3. lelaki teruna menunduk apabila dipandang wanita cantik dan menunjukkan reaksi gembira (mengetap bibir untuk cover senyum) tetapi lelaki tak teruna menunjukkan reaksi bersahaja

4. lelaki teruna malu membuka mulut untuk makan atau bercakap di hadapan wanita yg cantik. lelaki teruna seperti “kena interview” apabila bercakap dan badannya kaku

5. lelaki teruna berdegup kencang jantungnya apabila mendapati wanita cantik menyukainya

6. lelaki teruna membosankan apabila bercinta. gayanya agak “nerd”. gemar berlagak untuk menarik pasangannya.

7. lelaki teruna juga sanggup menghabiskan banyak wang untuk pasangannya untuk menambat hati pasanganna

8. lelaki teruna terlalu sensitif. mereka akan sering menghubungi pasangannya sehingga dapat dan mereka akan rasa sedih yang amat sangat apabila diabaikan

9. lelaki teruna sering mengagung-agungkan pasangannya dan mengatakan orang lain tak cantik. mereka akan bercerita tentang pasangannya dan memuji-muji pasangan apabila berbual dengan kawan-kawan.

Saturday, October 22, 2011

Cara Jawab Telefon Yang Betul 【ツ】

"Sebenarnye cara menjawab tepon yang kite amalkan adelah salah... dan kebanyakannye sama.. terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul. Jadi di sini kite akan cube untuk menukarkan jawapannye (tak le korang boring sangat kalu jadi operator).

1. Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
Jawapan: maap. sini bukan balai polis.

2. Soalan: haloo, siapa di sana?
Jawapan: ntah. saya kat sini, mane le saya tau sape kat sane..

3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik, nombor tak boleh disambung, hanye boleh dicampur.

5. Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah. bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.

6. Soalan: haloo timah, buat ape tu?
Jawapan: kan ke saya tengah bercakap ngan awak kat tepon ni..

7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
Jawapan: maap. nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye... time kacih.

8. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk. maap

9. Soalan: halloo......
Jawapan: haloo. pusat sakit mental di sini. anda ingin mendaftar?

10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya.
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan.

11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le tu.

12. Soalan: assalammualaikum...
Jawapan: waalaikummussalam..(tupp !..terus letak tepon. salam kite wajib jawab)

Tuesday, October 18, 2011

MACAM-MACAM WATAK PENGGUNA FACEBOOK


  1. MODEL : Tukar gambar setiap hari
  2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari...
  3. OVER ACTING @ PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat)
  4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting !
  5. PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc)
  6. BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit
  7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status -.-'
  8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam.
  9. BUDAK HINGUSAN : Selalu menampilkan gambar dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut terbuka luas, tak takut ke lalat masuk dlm mulut ?)
  10. SHOWOFF : Nak makan pun siap ambil gambar dulu dan dibuat pic profile.
  11. MOTIFFFFFF ? *haha . gurauan sematamata . ;pp